Tuottajat

Livio Felluga

Livio Felluga

Livio Fellugan uskomaton menestystarina alkaa Istrian niemimaalta, silloisesta Itävalta-Unkarista, jossa Fellugan suku viljeli Refoscoa ja Malvasiaa viisi sukupolvea sitten. Perheen muuttaessa Friuliin 1930-lvulla alue oli Italian kuningaskunnan hallinnassa. Isänsä jalanjäljissä nuori Livio tunsi paloa viininviljelystä kohtaan, suunnitelmat olivat suuret ja tulevaisuus siinsi selkeänä.

Toisen maailmansodan syttyminen keskeytti kuitenkin nuoren suunnitelmat. Livio lähetettiin Libyaan, jossa hän jäi sotavangiksi ja päätyi lopulta kolmeksi vuodeksi Skotlantiin vankileirille. Sodan päätyttyä Livio palasi kotiseudulleen, jota sota oli armottomasti koetellut. Maaseudun asukkaat olivat hylänneet kotinsa ja jättäneet viljelysmaat hoitamatta. Työtä haettiin kaupungeista, ja maaseudun näkymät olivat heikot. Livio päätti silti pysyä kotimaisemissaan ja ryhtyi taistelemaan sen autioitumista vastaan. Hän aloitti vanhojen köynnösten pelastamisen ja istutti uusia. Vain paras kelpasi omille kotiseuduille, ja Livio omisti elämänsä Friulin kukkuloiden viininviljelykselle. 1950-luvulla hän perusti viininvalmistamon Brazzanoon ja osti ensimmäiset tarhat Rosazzosta. Vuosien työ tuotti tulosta ja Livion viinit puhuivat puolestaan. Hänestä tuli Friulin viinimaiden pelastaja, viinikulttuurin elvyttäjä ja hänen nimestään huippuviinien synonyymi.

Tänä päivänä Livio Felluga viljelee n. 160 hehtaaria Collion ja Colli Orientalin alueilla. Vuotuinen viinituotanto on noin 800 000 pulloa.