Sulje
Friulano

Friulano

Persoonallinen, kompleksinen ja hedelmäinen viini, jonka jälkimaussa on pehmeää mantelia.

Viinin valmistus: Lyhyen maseroinnin jälkeen rypäleet murskataan hellästi. Käyminen lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Viini kehittyy sakan päällä terästankissa kuusi kuukautta ja pullossa vielä kaksi kuukautta ennen myyntiinlaskua.

Kasvuympäristö: Maaperä on merkeli- ja hiekkakivipitoista Friulin Colli Orientalin tarhoilla. Rypäleet korjataan käsin syyskuun viimeisellä kolmanneksella.

Väri: Kirkas keltainen, häivähdys vihreää

Tuoksu: Rikas ja monikerroksinen tuoksu, josta voi erottaa mm. seljankukkaa, keltaista luumua sekä häivähdyksen tuhkaa. Myös eksoottisia sävyjä kuten kiiwiä, guavaa sekä hunajan pehmeyttä.

Maku: Tuoksua seuraava rikas makumaailma. Aprikoosia, kiiwiä, mantelimaitoa.

Ruokasuositus: Perinteisesti nautittu aperitiivina, tai prosciutto crudon, salamin tai rasvaisten juustojen kanssa.

Tuottaja: Livio Felluga
Alkoholipitoisuus: 13
Sokeripitoisuus: 3
Pullokoko: 0.75
Korkki: Luonnonkorkki
Rypäleet: Friulano
Valikoima: Ravintolavalikoima

Tuottajan tiedot

Livio Fellugan uskomaton menestystarina alkaa Istrian niemimaalta, silloisesta Itävalta-Unkarista, jossa Fellugan suku viljeli Refoscoa ja Malvasiaa viisi sukupolvea sitten. Perheen muuttaessa Friuliin 1930-lvulla alue oli Italian kuningaskunnan hallinnassa. Isänsä jalanjäljissä nuori Livio tunsi paloa viininviljelystä kohtaan, suunnitelmat olivat suuret ja tulevaisuus siinsi selkeänä.

Toisen maailmansodan syttyminen keskeytti kuitenkin nuoren suunnitelmat. Livio lähetettiin Libyaan, jossa hän jäi sotavangiksi ja päätyi lopulta kolmeksi vuodeksi Skotlantiin vankileirille. Sodan päätyttyä Livio palasi kotiseudulleen, jota sota oli armottomasti koetellut. Maaseudun asukkaat olivat hylänneet kotinsa ja jättäneet viljelysmaat hoitamatta. Työtä haettiin kaupungeista, ja maaseudun näkymät olivat heikot. Livio päätti silti pysyä kotimaisemissaan ja ryhtyi taistelemaan sen autioitumista vastaan. Hän aloitti vanhojen köynnösten pelastamisen ja istutti uusia. Vain paras kelpasi omille kotiseuduille, ja Livio omisti elämänsä Friulin kukkuloiden viininviljelykselle. 1950-luvulla hän perusti viininvalmistamon Brazzanoon ja osti ensimmäiset tarhat Rosazzosta. Vuosien työ tuotti tulosta ja Livion viinit puhuivat puolestaan. Hänestä tuli Friulin viinimaiden pelastaja, viinikulttuurin elvyttäjä ja hänen nimestään huippuviinien synonyymi.

Tänä päivänä Livio Felluga viljelee n. 160 hehtaaria Collion ja Colli Orientalin alueilla. Vuotuinen viinituotanto on noin 800 000 pulloa.

Tuottajan viinivalikoimaan »

Oletko kiinnostunut viineistä?

Viiniposti tarjoaa vinkkejä herkullisempaan elämään! Kerran kuussa ilmestyvä uutiskirjeemme pitää sinut ajan tasalla viinimaailman trendeistä, esittelee uutuudet, yhdistää viinin ja ruoan, kurkistaa ravintoloiden keittiöihin ja kutsuu mukaan maistelemaan!

Viinipostiin »